...sau altfel spus: "Somajul - profesie pentru multi absolventi de facultate".
Toti visam la clipa cand ne vom vedea cu diploma de licenta in mana, ceea ce, pentru marea majoritate, nu este decat o chestiune de timp. Intrebarea este ce vom face dupa aceea? Si de ce s-a ajuns aici? Dar mai ales cum putem iesi din aceasta situatie?
Sunt intrebari la care fiecare individ in parte va raspunde relativ diferit, functie de situatia fiecaruia. Cu toate acestea, toti avem ceva in comun. Urmareste cele doua clipuri din emisiunea Romania te iubesc ca sa vezi ce. Dar mai ales, ca student-marinar, inceputul celui de-al doilea videoclip este mai mult decat relevant.
Tu ce vei face dupa terminarea facultatii? De ce urmezi cursurile acestei facultati? Urmaresti ca dupa absolvire sa profesezi in acest domeniu? Consideri ca vei avea sanse?
Astept comentariile voastre pe aceasta tema.
inainte sa face-ti anumite afirmatii ar fi bine sa va informati.....studenti umc-ului nu au nici o nava inchiriata ei merg cu diverse firme de crewing in voiajul de cadetie pentru ca in final sa isi poata da brevetul de ofiter.Umc-ul mai detine si specializari cum ar fi ingineria si protectia mediului,inginerie economica,telecomunicatii de care nimeni nu pomeneste nimic...nu este doar o universitate de marina civila...
RăspundețiȘtergerein primul rand, afirmatiile legate de UMC sunt facute de cei care au acordat interviul emisiunii, care dupa cum spui si tu nu sunt atat de bine informati.
RăspundețiȘtergereproblema se pune in general pentru toti absolventii, indiferent de specializare si profil. s-a pus accentul pe specializarea pe navigatie, deoarece au vrut sa atraga atentia asupra faptului ca UMC-ul inca mai are locuri la buget, desi absolventii, dupa terminare, nu se vor angaja la o companie romaneasca – acesta fiind rolul cursurilor subventionate de stat. in ceea ce priveste celelalte specializari pe care le ofera UMC-ul, cred ca toti studentii isi vor gasi mai greu de lucru in conditiile actuale, avand in vedere ca aceleasi specializari sunt oferite si de alte unitati de invatamant din tara, astfel concurenta pe posturi fiind ridicata si probabil din cauza aceasta au considerat ca UMC-ul cu toate specializariel lui, se va alatura “fabricilor de intelectuali ratati”.
adevarul crunt este ca ROmania nu este o putere navala, asa cum se afirma in interviu, si se pare ca nici o putere in ceea ce priveste piata locurilor de munca in domeniul maritim, pentru ca, proaspat absolventii de la cele doua unitati de invatamant de specialitate (sa nu mai pomenim si de a treia – Colegiul Nautic) nu pot intra pe piata din cauza unui numar foarte mic al posturilor de cadeti oferite de armatori si companiile de crewing (vorbind strict de specializarea navigatie si transport maritim) lucru confirmat cel putin de situatia plecarilor in voiaje internationale a studentilor din ANMB.
intr-o situatie de-a dreptul critica se afla absolventii cu stagiul efectuat partial sau deloc care nu pot sustine examenul de brevet. poate tu cunosti mai bine situatia de la UMC, dar la nivel national ideea emisiunii este plina de adevar.
te te asteptam pe noul cadet de Romania
best regards