sâmbătă, 2 octombrie 2010

PARIS MOU

In 1978 cateva tari din Europa au convenit de comun acord in cadrul memorandumului de la Haga sa initieze un program care sa supravegheze oferirea unor conditii bune de viata la bordul navelor de catre armatori conform normelor ILO (INTERNATIONAL LABOUR ORGANISATION). Insa tot in aceeasi perioada scufundarea tancului petrolier Amoco Cadiz a atras atentia autoritatilor si asupra sigurantei la bordul navelor maritime cat si a prevenirii poluarii mediului si asfel in 1982 s-a incheiat Paris Memorandumum of Understanding (Paris MoU) astfel aparand si Port State Control.

Necesitatea existentei unui astfel de acord care se impune la nivel regional prin intermediul Port State Control este accentuata de faptul ca urmarirea respectarii normelor de siguranta la bordul navelor nu se mai face direct de catre autoritatile navale din tara al carui pavilion il arboreaza navele ci de catre societatile de clasificare care inspecteaza navele si inainteaza rapoartele in baza carora se emit certificate de clasa. Aceasta solutie de a apela la societatile de clasificare este preferata tarilor al caror pavilion este unul de complezenta cu un asa numit registru liber in care se pot inregistra nave ce apartin unor armatori straini si care nu impun intr-un mod sever respectarea regimului privind siguranta la bordul navelor.
Tarile membre ale PARIS MOU sunt: Belgia; Bulgaria; Canada (singura tara care nu este europeana); Cipru; Danemarca; Estonia; Finlanda; Franta; Germania; Grecia; Islanda; Irlanda; Italia; Latvia; Lituania; Malta; Marea Britanie; Norvegia; Olanda; Polonia; Portugalia; Romania; Rusia; Slovenia; Spania; Suedia.
De la fondarea Paris Mou s-au fondat mai multe organizatii de acelasi gen in restul lumii cum ar fi: Tokyo MOU (Pacific Ocean), Acuerdo Latino or Acuerdo de Viña del Mar (South and Central America), the Caribbean MOU, the Mediterranean MOU, the Indian Ocean MOU, the Abuja MOU (West and Central Atlantic Africa), the Black Sea MOU, and the Riyadh MOU (Persian Gulf).
S.U.A nu face parte din nici un acord de acest gen, activitatea de inspectare a navelor fiind asigurata de catre United States Coast Guard.
Rapoartele inspectiilor efectuate de catre Port State Control in diferite porturi in numele Paris MOU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu uita de reguli!