luni, 31 ianuarie 2011

Bazele Navigatiei - Prezentarea Hartilor II

In continuare sunt prezentate cateva notiuni generale despre informatiile privind magnetismul terestru.
Drum magnetic (Dm) – Drum adevarat (Da)
Paralele de longitudine reprezinta liniile de credinta pe o harta, fata de care se traseaza drumurile si relevmentele adevarate, si unesc polul nord geografic (nord adevarat) cu polul sud geografic.
In navigatie atat drumurile cat si relevmentele se masoara cu ajutorul girocompasului si compasului magnetic. Diferenta intre cele doua tipuri de compase este influenta liniilor de camp  magnetic terestru asupra directiei indicate, in cazul compasului magnetic  fiind vorba de nordul magnetic. In cazul girocompasului principiului in baza caruia se face orientarea consta in mentinerea constanta a directiei axei principale de rotatie a giroscopului liber fata de un sistem de coordonate stelar, astfel influenta magnetismului terestru este nesenmnificativa avand in vedere principalele proprietati ale giroscopului (inertia si precesia giroscopica).   
Click pentru a mari
In orice loc de pe suprafata Pamantului se poate descrie variatia liniilor de camp magnetic deoarece pozitia polului magnetic se schimba in mod determinat in timp. Aceasta variatie este redusa si poate fi la vest sau la est si este materializata pe harta prin intermediul rozelor magnetice orice harta cuprinzand una sau mai multe  astfel de roze functie de influenta liniilor de camp magnetic care strabat zona reprezentata pe harta. Se alege roza cea mai apropiata de pozitia si drumul navei.
In  partea grafica se distinge o roza compas gradata in sistem circular dispusa cu directia N-S in lungul meridianului geografic. Gradatiile acestei roze sunt realizate in interiorul cercului azimutal din 10 in 10 grade. In interiorul ei se afla o a doua roza concentrica, de un diametru mai mic decat al celei amintite anterior cu gradatiile dispuse spre exteriorsi numerotata din 30 in 30 de grade. Directia N-S a aceste roze este decalata la stanga sau la dreapta fata de axa N-S a rozei mari de un unghi pe care il face axa teoretica a polilor magnetici, presupusa a trece prin centrul Pamantului, cu axa polilor geografici si reda mai sugestiv valoarea aproximativa a deviatiei la anul editarii si felul ei estica sau vestica.  
Din exemplu se scoate valoarea declinatiei de 8°10'E si faptul ca variatia anuala este de 1'E mesajul reunit fiind: 8°10 'E (1'E). 
Pentru calculul declinatiei magnetice folosim metoda descrisa in tabel: 
Click pentru a mari

Click pentru a mari
Pe suprafata Pamantului se intalnesc si zone cu anomalii magnetice, mentionate in hartile de navigatie ca abnormal magnetic variation. In asemenea zone valoarea declinatiei magnetice este diferita cu cea indicata in harta, datorita continutului de minereuri magnetice din scoarta Pamantului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu uita de reguli!