luni, 29 noiembrie 2010

La ce bun atata scoala...

...cand poti intra in posesia unei diplome/calificari aproape instant ?
Nu de putine ori mi-a trecut pe la urechi varianta de a intra in posesia unei diplome in schimbul unei sume de bani, aproape instant, simplu si fara batai de cap, fara profesori cicalitori, fara sa astept nu stiu cati ani ca sa urmez cursurile unei institutii de invatamant de specialitate, fara emotia examenelor si multe altele. Foarte tentant, nu?
Daca transpun asta in domeniul nostru de activitate, vin si spun ca tot de atatea ori am avut ocazia de a opta pentru un brevet de ofiter in aceleasi conditii. 
Azi dimineata verificand mail-ul, fara sa fiu interesat de asa ceva si fara ca vreodata sa ma fi gandit macar la aceasta varianta, primesc o oferta de acest gen. Nu era un spam, ci un mail care ma instiinta despre o postare pe Yahoo!Groups. Mai jos aveti integral textul mesajului:


Are you looking for a job you like but face upon the diploma problems?
There is the solution!
Our new technologies and your strong will for better life can solve this problem.
Now you can easily order any diploma you need in any field of knowledge.
We offer for your choice more than fifty Universities and Colleagues within US and abroad.
Get your master’s or bachelor’s degree right now!
All you need to do is just give us a call and leave your name and contact data and our managers will get in touch with you in a few hours to submit the order.
Call us at: 1-718-989-5740 (inside USA)
and +;1-718-989-5740 (outside USA)
to find out more.
Take part in our special discount program and ask our managers about your personal Bonus. 


Se pare ca baietii se bazeaza pe noi tehnologii folosite in acest sens, dar e nevoie si de vointa ta de a duce o viata mai buna pentru ca problema sa se rezolve. Cum, chiar nu doriti sa duceti o viata mai buna? Hmmm!
Se elibereaza diplome pentru cel putin 50 de universitati din SUA si nu numai, de la diplome de bacalaureat pana la master. Doar un telefon si totul se rezolva.
Din paragraful in care se precizeaza ca poti beneficia si de un discount, putem trage concluzia ca totul se desfasoara in schimbul unei sume de bani. Oare chiar era necesar sa ne mai spuna cineva acest lucru?
Ei bine, cine nu isi doreste o viata mai buna? Chiar daca de la un individ la altul asta poate sa insemne cu totul altceva.
Dar oare poate constitui aceasta varianta un succes garantat? Vei fi lipsit de riscuri iar dupa aceea incolo totul se va desfasura exact asa cum iti doreai?
Vrei un raspuns sincer si realist? Afla ca asta nu e o varianta optima si de viitor.
Ca romani, cu toti am auzit de-a lungul vremii de conationali care au emigrat cu acte false si care au avut parte de oarece succes, fara ca asta sa insemne ca ulterior au dus un trai ca in Rai. Insa nu stiu cati s-au gandit la consecintele unui insucces.
Trecand la concret, va spun ca am navigat in cele doua voiaje de pana acum cu personal "calificat" in astfel de conditii. Ofiteri si sefi mecanici sirieni care aveau brevete de Panama, cumparate pe sume nu prea mari si care isi faceau serviciul in asemenea conditii. Nu am sa intru acum in detalii vis-a-vis de ce anume presupunea pentru restul echipajului, nava sau companie acest lucru, concluziile le puteti trage si singuri. Totul vine din faptul ca acel om nu are pregatirea necesara pentru a exploata o nava in siguranta. Vorbim aici de functii de condcere; daca ar fi fost un simplu motorist, consider ca ar fi fost altceva (de neacceptat nici aceasta varianta in opinia mea), dar atunci cand subalternul asteapta o solutie viabila vis-a-vis de o problema ce trebuie rezolvata din partea superiorului iar acesta nu este pregatit corespunzator, lucrurile nu sunt roz deloc, va garantez. Am trecut prin astfel de situatii si norocul a constat in faptul ca subalternii erau mai bine pregatiti decat cei in cauza. 
In cel de-al doilea voiaj, am fost chiar intrebat: "daca tot esti destul de pregatit in ceea ce faci, de ce nu iti cumperi un brevet de II sau III punte si sa navigi pe bani mai multi, macar pana termini scoala?"
Se pare ca asta a devenit chiar un mod de a gandi, nu numai o oferta tentanta de a trece peste cativa pasi mai usor.
Ai auzit de astfel de cazuri? Cunosti situatii in care echipajul sau o nava au avut de suferit in urma unor astfel de cazuri?
Lasa un comment ca sa afle si altii despre ce presupune o astfel de abordare a problemei.

Un comentariu:

  1. Vorbind strict de marina poti sa obtii brevete de complezenta pentru orice functie de ofiter, poate chiar comandant sau sef mecanic.Insa ganditi-va ce companii au in echipaj ofiteri cu brevete de complezenta scoase peste noapte si nu neaparat ilegal (sunt state care nu au ca si conditie pentru obtinerea de brevete, absolvirea unei forme de invatamant superior). Astfel de solutii sunt adoptate de armatori care nu pun accentul pe profesionalism; care in operarea navelor lasa siguranta pe ultimul loc si al caror interes este sa faca bani cu orice pret si aici nu ma refer la cheltuieli ci la urmarile pe care le poate avea incompetenta celor cu brevete de complezenta. Cred brevetele de complezenta sunt extrema in strategiile armatorilor de reducere costurilor, urmata de angajarea de echipaje full indieni; full pachistanezi; full arabi; full filipinezicare de cele mai multe ori nu sunt suficient de bine pregatite si alocarea de fonduri reduse pentru reparatii si intretinere nave. Sa nu uitam ca marea majoritate a companiilor serioase sunt constiente de diferenta dintre un ofiter cu brevet obtinut conform normelor STCW si un "ofiter" care inainte a facut numai voiaje de bucatar. Ma bucur cand aud de ofiteri care au brevete obtinute pe bani pentru ca de cele mai multe ori sunt incompetenti si cu siguranta la un moment dat or sa o dea rau de tot in bara si vor zbura la uscat si totusi si mai rau mi-ar parea daca as nimeri pe vapor cu astfel de oameni pentru ca nu as mai dormi noaptea stiind ca cineva care inainte pastea capre si curata cartofi, acum raspunde de siguranta mea.

    RăspundețiȘtergere

nu uita de reguli!