luni, 13 decembrie 2010

iPhone, iPod si/sau iPad in navigatie

Pentru ca folosesc de aproape un an de zile iPhone 3Gs si pentru ca este primul telefon de care nu m-am plictisit intr-o atat de lunga perioada, pentru ca sunt convins ca nu sunt singurul marinar care foloseste un iPhone/iPad/iPod, intentionez ca de acum incolo sa vin cu niste review-uri despre aplicatiile pentru aceste gadget-uri care ies in evidenta si ce se fac utile in domeniul nostru. Lucru firesc, astept si de la voi propuneri in momentul in care  gasiti o aplicatie interesanta si comentarii cu plusuri si minusuri. 
Aplicatia despre care vreau sa va vorbesc astazi este una pe cat se poate de simpla, dar care se poate face foarte utila uneori. Aceasta se numeste MaritimeCalculator si este creata de Marimatech. Dupa cum poate reiese si din numele ei, MaritimeCalculator este un instrument simplu de navigatie maritima si conţine mai multe conversii între diferite unităţi relevante, calculeaza ETA, poziţiile, directia vantului adevărat, etc.
Weather / Beaufort Scale transforma puterea vantului in diferite unitati de masura - beaufort, km/h, kn, m/s, m, iar la sfarsit avem si descriere si sea condition.
Relative / True Wind determina viteza si directia adevarata a vantului in functie de viteza si drumul navei si viteza si directia relativa a vantului masurate cu anemometrul.
Conversii ale unitatilor de masura a adancimii, vitezei, distante si chiar si ale lichidelor.
In Navigation se pot face calcule relevante precum Time to Target cunoscand distanta si viteza navei,  ETA introducand ca valori initiale distanta si viteza navei, calculul pozitiei cu un relevment si o distanta, distanta la orizontul vizibil dupa inaltimea ochiului observatorului.
Astronomy ne ofera informatii despre rasaritul si apusului soarelui la o pozitie pe glob (latitudine si longitudine ca date de intrare).
Time Zone ofera data si orala prezenta pozitie dupa GPS.
Dezvoltatorii acestei aplicatii ne promit pe viitor un update ce vor contine urmatoarele caracteristici: 
  • Dangerous Cargo: HAZMAT, IMDG;
  • Time: ETA to next time zone;
  • Navogation: distanta la un obiect cu ajutorul a doua relevmente,  Set and Drift, Course to Steer;
  • Astronomy: Rasaritul si apusul lunii, fazele lunii;
  • Weather: umiditatea relativa si punctul de roua, conversii ale temperaturilor, conversii masuratorilor cu barometrul;
  • Calcule de stabilitate;
  • Adancimi;
  • AIS.

Aplicatia se gaseste in App Store US, de acolo am descarcat-o eu si este free; sa vedem si pentru cat timp in conditiile in care daca pe viitor vom avea toate optiunile mentionate mai sus, mi se pare destul de ok.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu uita de reguli!