vineri, 5 noiembrie 2010

Stramosul NAVROM - Serviciul Maritim Roman

In anul 2010 s-au implinit 115 ani de la infiintarea primei companii de navigatie maritima de stat constituita la data de 23 aprilie 1895 in baza Hotararii Consiliului de Ministri aprobandu-se astfel achizitionarea primelor nave maritime care au arborat pavilionul romanesc "Meteor" si "Medeea". 
Primul voiaj al unei nave a S.M.R. a fost cel al vaporului "Medeea" care parasea portul Braila, avand la bord 25 de pasageri si 600 tone de marfuri generale, cu destinatia Constantinopol (Istanbul) in data de 14 august 1895. In acelasi an S.M.R. infiinteaza prima linie maritima de marfuri si pasageri pe ruta Constanta-Constantinopol-Constanta deservita de cele doua nave.
S.M.R. - nava Carol I
Pe toata durata existentei companiei sunt achizitonate mai multe nave cele mai faimoase dintre ele fiind navele de pasageri Carol I, Dacia, Transivlania, Basarabia numite si lebedele Marii Negre. „Serviciul Maritim Român” a fost desființat la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, după ce URSS confiscă cele 16 nave aflate în posesia sa, și este înlocuit de o întreprindere sovieto-română numită "SOVROMTRANSPORT”, căreia sovieticii îi atribuie două din navele confiscate de la S.M.R.: pachebotul „Transilvania” și vaporul mixt „Ardeal”. La rândul său compania „SOVROMTRANSPORT” a fost integrată în anul 1954 în noua companie "NAVROM”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu uita de reguli!