vineri, 27 august 2010

Soc in Africa de Sud in urma mortii unui cadet

Misterul continuă înca să înconjoare moartea tinerei de 19 ani care a căzut peste bordul navei Safmarine Kariba pe data de 24 iunie, în Marea Adriatică, în largul coastei Croației. ITF şi o filială din Africa de Sud au fost îngrozite să afle că un navigator stagiar a murit pe mare dupa ce a pretins că a fost violată.
Akhona Geveza a fost parte dintr-un grup de peste 130 de tineri, inclusiv 100 de femei, care au participat la un program de formare maritimă sprijinit de Transnet Port Authority (TNPA) şi de Agenţia Sud-africană pentru Siguranţa Maritimă (SAMSA). Ea a raportat că a fost violată de un ofiţer superior.
Nava Kariba, pe care îți desfășura Akhona stagiul de instruire, era operată de Safmarine, o filială a uneia dintre companiile cele mai mari de transport, AP Moller-Maersk. Nava era sub pavilion Marea Britanie.
În anchetă sunt implicate şase diferite autorităţi şi instituţii.
Zenzo Mahlangu, secretar general al South African Transport and Allied Workers' Union (Satawu) a spus: "Satawu îşi exprimă sincerele sale condoleanţele familiei Akhonei Geveza, care este devastată de pierderea copilului şi unicei surse de venit. Noi vom face tot ce putem pentru a sprijini familia Geveza.
"Programul de formare este unul sprijinit activ de c[tre SATAWU, atât în TNPA cât şi în SAMSA. O provocare a fost să se găsească navele pe care cadeţii tineri să își desfășoare instruirea practică. Este nedescris să aflăm acum că cei care au fost introduși in program sunt supuși abuzului."
"Moartea Akhonei a scos la suprafață multe alte cazuri de abuz sexual asupra acestor tineri - bărbaţi şi femei. Acest episod face Satawu să îi fie ruşine că este parte a industriei de transport."
Satawu va fi în căutarea unei întâlniri la nivel înalt cu Transnet pentru a discuta măsurile care trebuie puse în aplicare pentru protejarea în continuare a stagiarilor de viitoare abuzuri.
Alison McGarry, coordonator al femeilor ITF, a declarat: "ITF este îngrozit de moartea Akhonei Geveza. De pe tot globul sindicatele maritime ITF duc o campanie pentru a se asigura navigatorilor şi stagiarilor un tratament demn şi cinstit. "Noi sprijinim Satawu în campania lor de a face companiile maritime răspunzătoare pentru sănătatea şi siguranţa de cadeţilor."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu uita de reguli!